Doc.gr
Posted: Friday, 16 May 2014
Φροντίζω τον ασθενή με άνοια
Η ανάγκη για φροντίδα και προοδευτικά διαρκή επίβλεψη τόσο στην άνοια τύπου Alzheimer όσο και στις άλλες μορφές άνοιας, θέτει στην πρώτη γραμμή τον άνθρωπο εκείνο που αναλαμβάνει το βαρύ έργο πλάι στον ασθενή-πάσχοντα. Ο άνθρωπος αυτός, ο φροντιστής, είτε είναι μέλος της οικογένειας (σύζυγος, παιδί, συγγενής) είτε κάποιος επαγγελματίας, φέρει το φορτίο της καθημερινής και διαρκούς ενασχόλησης με τον ασθενή.

Η αλλαγή στην καθημερινότητα της οικογένειας του πάσχοντος και η ανάγκη για προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα τόσο για τον ασθενή όσο και για τους δικούς του ανθρώπους αρχίζει από την εμφάνιση των πρώτων αλλαγών στη μνήμη ή άλλες γνωστικές λειτουργίες και τη διάγνωση της πάθησης.

Σταδιακά μια λιγότερο ή περισσότερο προοδευτική επιδείνωση των δυσκολιών καθιστά αναγκαία την επαναδιαπραγμάτευση των ρόλων εντός της οικογένειας και την εύρεση σωματικής και ψυχικής δύναμης απέναντι στη νέα συνθήκη. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που οι γνωστικές αλλαγές είναι ήπιες, στο στάδιο της ήπιας γνωστικής εξασθένησης, όπου η καθημερινή λειτουργικότητα και το καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων (ατομικό και οικογενειακό) δεν επηρεάζονται, όπως στην νόσο Alzheimer, η συμφιλίωση με τη νέα πραγματικότητα είναι σημαντική για την καλύτερη διαχείριση του παρόντος και τον προγραμματισμό του μέλλοντος. Σημαντική βοήθεια προσφέρει η ψυχοεκπαίδευση, η ενημέρωση και η ψυχολογική υποστήριξη του πάσχοντος (στα προκλινικά στάδια ή πρώιμα στάδια άνοιας) και της οικογένειάς του για τη νέα κατάσταση, το τώρα και το μετά.



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: