Doc.gr

Γήρανση και γνωστικές αλλαγές: πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Posted: Friday, 16 May 2014
Προοδευτικά με την πάροδο της ηλικίας, παρατηρούνται αλλαγές στη μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες (προσοχή, λόγος, αντίληψη, συλλογισμός). Κάποιες αλλαγές είναι φυσιολογικές και δεν επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες ενώ άλλες είναι σημαντικές. Συχνά οφείλονται σε μεταβολή του ημερήσιου προγράμματος και του ύπνου, στο άγχος και στην κακή διάθεση, σε έλλειψη βιταμινών, κ.ά.  Πολλές από τις παραπάνω αιτίες, εάν αναγνωριστούν εγκαίρως, είναι αντιμετωπίσιμες μέσω κατάλληλης αγωγής από τον ιατρό, αλλαγής του τρόπου ζωής και νοητικής άσκησης.  Ωστόσο, πολλές φορές οι γνωστικές  δυσκολίες αποτελούν τα πρώτα σημάδια νευροεκφυλιστικής διεργασίας του εγκεφάλου, πιθανώς στο πλαίσιο άνοιας. Τα άτομα άνω των 55 ετών που παρατηρούν απότομα ή προοδευτικά σημαντική αλλαγή στη μνήμη, την προσοχή/συγκέντρωση, το λόγο και άλλες γνωστικές ικανότητες και δυσκολεύονται σε γνώριμες ασχολίες και δραστηριότητες είναι χρήσιμο να απευθυνθούν σε ειδικό ιατρό και να προβούν σε εξέταση της μνήμης και των επιμέρους γνωστικών λειτουργιών από εξειδικευμένο νευροψυχολόγο. Η έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση, ο καθορισμός της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και η εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο συνεργασίας με εξειδικευμένο ιατρό και διεπιστημονική ομάδα παρακολούθησης, είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ατόμου και της οικογένειάς του.

http://christidi.gr/

Δέκα (10) συμβουλές για τη μνήμη

Posted: Friday, 16 May 2014
Δέκα (10) συμβουλές για τη μνήμη
Χαλαρώστε

1. Μην κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα
2. Το άγχος και η ψυχική κόπωση επηρεάζουν τη μνήμη. Αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις, σκεφτείτε θετικά και αναζητείστε ευχάριστα διαλείμματα.
3. Εάν ξεχάσετε κάτι, μην απογοητευτείτε. Μείνετε ήρεμος και σκεφτείτε πιθανές συνδέσεις που θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε. 

Οργανωθείτε


4. Διατηρείστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, με σταθερές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε σταθερές ημέρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

5. Γίνετε συστηματικός: έχετε μια τοποθεσία για τα πάντα και βάζετε οτιδήποτε χρησιμοποιείτε πίσω στη θέση του. Χρησιμοποιείτε ετικέτες σε φακέλους Συγκεντρωθείτε
6. Εάν έχετε να κάνετε κάτι, πράξτε το τώρα παρά αργότερα
7. Μην αφήνετε τη σκέψη σας να περιπλανιέται.
8. Εάν πρέπει να θυμηθείτε κάτι (ένα μήνυμα που άφησε κάποιος ή ένα όνομα), μπορείτε να το σκέφτεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα
9. Προσπαθήστε να δώσετε νόημα σε ό,τι πρέπει να θυμάστε (πχ. κάνοντας συνειρμούς με άλλα ή συνδέσεις μεταξύ τους)

Βοηθηθείτε

10. Χρησιμοποιήστε μνημονικά βοηθήματα (σημειωματάρια, ημερολόγια, ξυπνητήρια) για να θυμάστε μηνύματα και τι πρέπει να κάνετε τη σωστή στιγμή.

Φροντίζω τον ασθενή με άνοια

Posted: Friday, 16 May 2014
Φροντίζω τον ασθενή με άνοια
Η ανάγκη για φροντίδα και προοδευτικά διαρκή επίβλεψη τόσο στην άνοια τύπου Alzheimer όσο και στις άλλες μορφές άνοιας, θέτει στην πρώτη γραμμή τον άνθρωπο εκείνο που αναλαμβάνει το βαρύ έργο πλάι στον ασθενή-πάσχοντα. Ο άνθρωπος αυτός, ο φροντιστής, είτε είναι μέλος της οικογένειας (σύζυγος, παιδί, συγγενής) είτε κάποιος επαγγελματίας, φέρει το φορτίο της καθημερινής και διαρκούς ενασχόλησης με τον ασθενή.

Η αλλαγή στην καθημερινότητα της οικογένειας του πάσχοντος και η ανάγκη για προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα τόσο για τον ασθενή όσο και για τους δικούς του ανθρώπους αρχίζει από την εμφάνιση των πρώτων αλλαγών στη μνήμη ή άλλες γνωστικές λειτουργίες και τη διάγνωση της πάθησης.

Σταδιακά μια λιγότερο ή περισσότερο προοδευτική επιδείνωση των δυσκολιών καθιστά αναγκαία την επαναδιαπραγμάτευση των ρόλων εντός της οικογένειας και την εύρεση σωματικής και ψυχικής δύναμης απέναντι στη νέα συνθήκη. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που οι γνωστικές αλλαγές είναι ήπιες, στο στάδιο της ήπιας γνωστικής εξασθένησης, όπου η καθημερινή λειτουργικότητα και το καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων (ατομικό και οικογενειακό) δεν επηρεάζονται, όπως στην νόσο Alzheimer, η συμφιλίωση με τη νέα πραγματικότητα είναι σημαντική για την καλύτερη διαχείριση του παρόντος και τον προγραμματισμό του μέλλοντος. Σημαντική βοήθεια προσφέρει η ψυχοεκπαίδευση, η ενημέρωση και η ψυχολογική υποστήριξη του πάσχοντος (στα προκλινικά στάδια ή πρώιμα στάδια άνοιας) και της οικογένειάς του για τη νέα κατάσταση, το τώρα και το μετά.